Google обяви в четвъртък нов начин за потребителите да влизат в профилите си, като им позволява да си направят селфи видео.

Селфито за вход, според технологичния гигант, е допълнителна опция към съществуващите методи за възстановяване на достъпа до профил, включително имейл адрес или телефонен номер. Идеята е да се използва видео селфи като начин за възстановяване на достъпа, ако потребителят някога бъде блокиран или няма достъп до обичайния си телефон или компютър.

Като част от процеса, потребителите трябва да настроят селфи видео, като просто погледнат в камерата на устройството и изпълнят „няколко кратки, насочвани движения на главата“, за да уловят лицето си от различни ъгли.

Ако на по-късен етап потребителите имат затруднения с влизането в профилите си чрез метода със селфи, те могат просто да направят друго селфи, за да влязат отново. „Селфи видеото сравнява новото видео с това, което сте настроили, за да потвърди, че наистина сте вие, и да ви помогне да влезете отново в профила си“, споделя Google в публикация в блог, споделена с The Hacker News.

Технологичният гигант също така подчерта, че функцията е изцяло по желание (opt-in) и потребителите имат пълен контрол над нея, като добави, че тя може да бъде изтрита от профила по всяко време.

Според помощен документ функцията е проектирана с три ключови цели:

  • Да помогне на потребителите да се върнат в профила си, ако не могат да влязат.
  • Да отключи повече функции или услуги, при подкана, чрез проверка дали потребителят е истински човек и не е нарушил политиките на Google.
  • Да позволи на потребителите да създадат аватар за генериране на AI съдържание, което изглежда и звучи като тях самите.

Въпреки това опцията за селфи видео за вход не е налична за профили в Google Workspace, детски профили и профили в Google, записани в Програмата за допълнителна защита (Advanced Protection Program).

„Не можете да добавите селфи видео, докато сте блокирани извън профила си или сте в процес на възстановяване на профила“, отбелязва още Google.

В случай че потребител не може да влезе в профила си, той може да бъде подканен да запише кратко видео на лицето си, за да потвърди, че профилът му принадлежи. След това новозаснетото видео се сравнява със селфи видеото, добавено от потребителя в неговия профил. Ако лицата съвпадат, тяхната идентичност ще бъде потвърдена и това ще им позволи да възстановят достъпа до профила.

„Селфи видеото, което сте запазили в профила си в Google, ще бъде съпоставено със селфи видеото, което правите, за да влезете в профила си“, предупреждава Google. „Ако има значителни промени във външния вид на лицето ви, актуализирайте селфи видеото, което сте запазили в профила си.“

Освен че се съхранява в криптиран формат в покой, селфи видеото се използва само с цел да помогне на потребителите да влязат в профилите си, освен ако не изберат да го споделят за други случаи на употреба. Данните могат да „подпомогнат текущите усилия за разработване и подобряване на разпознаването на лица, оценката на възрастта и други методи за проверка, които могат да използват вашите физически характеристики или движение“, според Google.

Потребителите могат да променят тази настройка по всяко време, като следват стъпките по-долу:

  • В профила си в Google отидете на страницата за селфи видео (myaccount.google.com/video-verification)
  • Включете или изключете опцията „Подобряване на услугите на Google“ (незадължително)

Това разкритие идва в момент, когато Google Cloud Fraud Defense обяви нова система за проверка с жестове на ръцете, която изисква от потребителите да изпълняват прости жестове с ръце пред камерата на устройството си, за да преминат проверките на reCAPTCHA, отбелязвайки отстъпление от традиционните предизвикателства, базирани на изображения, за справяне с автоматизирания трафик от ботове.

Технологията за откриване на активност (liveness detection) подканва потребителите да правят основни движения с ръце, докато камерата им е включена, с цел извличане на координатни данни за ръката. Това включва 21 координати на кокалчетата на ръката.

„Видеоклиповете никога не се свързват с идентичността на потребителя и се изтриват след процеса на проверка“, заявиха от компанията. „Google не запазва никакви изображения или видеоклипове от жестовете с ръце на потребителя след процеса на проверка, нито използва данните за каквато и да е друга цел.“