Опцията за влизане със селфи видео на Google удостоверява, че собственикът на профила е реално лице и че профилът не е създаден или използван от компютърни програми или ботове с цел злоупотреба, като например изпращане на спам. Тя не е налична за всички региони, профили или устройства.

Селфи видеото се записва и съхранява сигурно със съгласието на собственика на профила и може да бъде изтрито по всяко време от неговия Google профил. Потребителите могат да си направят селфи видео за достъп до допълнителни услуги, функции или за други цели, и да дадат разрешение на компанията да го използва за разработване и подобряване на технологиите за разпознаване на лица, оценка на възрастта и други методи за проверка, които могат да използват физически характеристики или движение. Разрешението може да бъде оттеглено по всяко време.

„То се използва само за да ви помогне да влезете в профила си, освен ако не изберете да го споделите за допълнителни цели. Вашето селфи видео е шифровано в състояние на покой, което означава, че се съхранява сигурно, дори когато не се използва“, обясняват Джон Гронберг, директор продуктов мениджмънт, и Клеър Форщ, продуктов мениджмънт на Google Identity and Engagement.

Когато тази опция се използва за влизане, Google я съпоставя със запазеното селфи видео и изисква от потребителите да извършват движения, за да докажат, че това е видео в реално време, което помага за предотвратяване на опити за представяне под чужда самоличност чрез фалшиви снимки или видеоклипове.

Потребителите могат да изтрият своето селфи видео от Google профила си по всяко време, ако размислят. То ще бъде изтрито от профила след определен период от време, въпреки че потребителите могат да загубят достъп до някои разширени функции.

Google споделя, че може да запази селфи видеоклиповете за по-дълъг период, ако даден потребител наруши правилата на компанията, като използва видеоклиповете за разследване на нарушенията и за прилагане на своите правила.

Потребителите удостоверяват самоличността си, като си правят селфи на мобилно устройство, свързано с Wi-Fi. След като докоснат „Продължаване“, те следват инструкциите на екрана, преди да центрират лицето си в камерата. Отключването на достъпа може да отнеме няколко секунди. След като приключи, достъпът се възстановява, въпреки че някои потребители може да се наложи да се върнат към услугата ръчно, ако не бъдат пренасочени автоматично.

Компанията препоръчва очите, носът и устата да бъдат ясно видими по време на селфито, като се свалят слънчеви очила, маски и шапки, и да се гарантира, че на заден план не се появяват други хора или изображения на лица.