Apple разкри, че планира да започне да проверява публичните връзки в iCloud за вредно съдържание, считано от версиите iOS 27.3, iPadOS 27.3, macOS 27.3 и visionOS 27.3.

Промяната се отнася конкретно за сценарии, при които потребителите споделят съдържание от iCloud, като снимки в iCloud Photos или файлове в iCloud Drive, чрез споделяне на връзка и предоставяне на достъп за „Всеки с връзката“ (Anyone with the link).

Когато потребителите изберат тази опция, съдържанието става достъпно за всеки, който притежава връзката, включително и за Apple, уточняват от производителя на iPhone.

„Започвайки от версия 27.3 или по-нова на iOS, iPadOS, macOS и visionOS, елементите, споделени чрез опцията „Всеки с връзката“, ще бъдат проверявани от Apple за вредно съдържание“, се казва в помощен документ, публикуван във вторник.

От Apple също така изрично отбелязват, че споделянето на елемент, достъпен за „Всеки с връзката“, деактивира криптирането от край до край (E2EE), дори ако собственикът или получателите са включили Advanced Data Protection – незадължителна настройка, която защитава iCloud Backup, Photos и Notes чрез криптиране от край до край.

Въпреки това остава неясно какво е провокирало тази промяна, какво Apple определя като „вредно съдържание“ и дали тези проверки ще бъдат прилагани със задна дата към вече генерирани връзки, както и към нови връзки, създадени преди официалното пускане на обновленията до версия 27.3 по-късно през декември.

Технологичният гигант предупреди също, че ако потребителите се опитат да качат вредно съдържание, то може да бъде премахнато или изтрито по всяко време.

„Apple може също да предприеме действия срещу вашия Apple Account, включително блокиране или деактивиране на профила ви, ограничаване на възможността за създаване на нов Apple Account със съответния имейл адрес или телефонен номер, или при необходимост – подаване на сигнал към правоохранителните органи“, допълват от компанията.